WineTales - Geef de wijn terug aan de wijnbouwer!

Een chic geklede wijnjournalist, die in zijn leven nooit een druppel wijn maakte, was een verlegen wijnbouwer tijdens een mega-wijnbeurs de les aan het lezen. De wijn was beter geweest als de vinificatie zus en zo was uitgevoerd en in de wijngaard dit en dat was ondernomen.

Ik aanschouwde dit eenrichtingsgesprek en voelde plaatsvervangend schaamte. Wat was er gebeurd als de wijnboer de journalist had uitgelegd hoe hij beter teksten kon schrijven? Nederigheid is een belangrijke waarde. Natuurlijk mogen wijnbouwers bekritiseerd worden. Maar ik zou dat als sommelier, wijnhandelaar of wijnschrijver alvast voorzichtig doen.

Het typeert de wereld van de wijn. Je hebt mensen die wijn maken en mensen die erover praten. De talrijke titels die liefhebbers en professionelen in wijnopleidingen en wedstrijden kunnen verwerven, doen soms vergeten dat de belangrijkste plaats van onderscheiding de wijngaard en de cave is. Het is daar dat het wonder van de wijn geschiedt, niet in tijdschriften, fel verlichte klaslokalen of grote seminariezalen. Wijnbouwers verdienen de meeste lof, niet de beste sommelier der Lage Landen noch  de internationaal doorgebroken wijnschrijver of nieuwbakken Master of Wine.

Soms hoor je wijnhandelaars fier verkondigen dat hun wijn een prijs kreeg in een wedstrijd. Op de website zie je de winkeleigenaar poseren met ‘zijn’ gemedailleerde fles. Ik heb daar moeite mee. De ongetwijfeld bekwame wijnverkoper heeft de wijngaard aangelegd noch onderhouden. Hij heeft geen stokken gesnoeid, geen gewasbescherming gespoten en niet geoogst. Hij had geen rusteloze nachten bij nachtvorst, hagel of aanhoudende regenbuien. De handelaar verdient een pluim omdat hij de wijn vond, verkocht en zo veel klanten tevreden maakte. Maar de eer van de bekroning komt de wijnbouwer en zijn of haar team toe.

Een gelijkaardig fenomeen is dat van bekende en welstellende politici, muzieksterren of bankiers die wijndomeinen kopen. Ze produceren zogezegd hun eigen wijn. Maar wijn maken is niet hetzelfde als betalen om wijn te maken. Terwijl de heren of dames gekostumeerd de lofbetuigingen van het publiek in ontvangst nemen, maken de echte vakmannen de vaten en de cave klaar voor de oogst.

Mensen poetsen graag hun blazoen op met wijn maar vergeten hun beperkte verdienste. Zij die geen aarde aan de schoenen hebben, geen groeven in de handen, geen vuil onder de nagels en geen ervaring in de cave, zij moeten naar mijn mening niet de eerste viool in wereldje wijn spelen. Geef de wijn terug aan de wijnbouwer!

Oorspronkelijk verschenen op www.perswijn.nl