WijnKriebels: Plankenkoorts bij wijnflessen

Er hangt een vreemde spanning in de zaal. De flessen zijn ontkurkt en de spuwemmers staan klaar. “Bij Bacchus, mijn neus zit weer toe”, vloekt een jonge Saint-Est├Ęphe uit Bordeaux: “Het zal weer niets worden vandaag”. Een zoete Sauternes sust: “Wind je toch zo niet op, man. Positief denken en relaxatie zijn de enige oplossingen. Als je panikeert, sla je helemaal dicht. Straks word je weer bitter en uitdrogend”.

De Saint-Estèphe weet het wel maar hij is toch zo bang iedere keer voor het betreden van de planken. Een Zuid-Franse Bandol is zich aan het opwarmen voor de proeverij. Hij probeert zijn aroma’s los te gooien met het beetje lucht dat door de smalle flessenhals naar binnenstroomt. Voorlopig vruchteloos. Naast hem staat een grote schaal ijswater met daarin comfortabel neergevlijd zijn witte buurvrouw uit Cassis. Ze coacht de Bandol bij zijn ademhalingsoefeningen: "In en uit en in en uit". De Provençaalse rode krijgt in de aanloop naar belangrijke optredens hevige aanvallen van hyperventilatie. Die pure stress geeft in de wijn een verschrikkelijke putjesgeur. De Cassis kickt op de dierlijke walmen die uit de Bandol ontsnappen maar ze walgt als zijn adem naar riool gaat ruiken.

Plankenkoorts bij wijnflessen, een veelvoorkomend probleem. De symptomen zijn een gesloten neus, uitdrogend gedrag en rioolgeur. De enige remedie is de wijn in een karafje gieten. Laat ons eens praten met zo’n gekarafeerde wijn, een Brunello de Montalcino 2004 uit Toscane. "En meneer, hoe bevalt het zuurstofbadje?" De Brunello: "Deze VIP-behandeling is gewoon zalig, dank u wel. Ik kan rustig al mijn smaakregisters openen, wat relaxeren en genieten van mijn omgeving. Die Vernaccia uit San Gimignano is echt wel knap".

Het karaferen van de wijn is dus geen overbodige luxe. Vergeet ook de witte wijnen niet te verwennen. Riesling, Chenin of rijke Bourgondische Chardonnay houden van een tedere luchtmassage. En zoals de lezer merkt, ook bijeenzetten van witte en rode wijnen op tafel geeft een ontstressend effect. Vooral dan op de rode wijnen.