WijnKriebel: Het huwelijk van Sancerre en Crottin de Chavignol

Het is een grote dag voor de streekproducten van de Loire. De klokken luiden oorverdovend en de zon schijnt als nooit tevoren. Twee wereldvermaarde ambassadeurs van de regio treden met elkaar in het huwelijk.

Het zijn Sancerre, een verfijnde minerale Sauvignon Blanc en Crottin de Chavignol, een geitenkaasje. Sancerre is gekleed in een prachtige citroengele jurk met lange sleep en Crottin draagt een witte smoking, een blauw strikje en op zijn grijze kroezelhaar een zwarte hoge hoed.  

De priester spreekt de verzamelde menigte en het olijke bruidspaar plechtig toe: "Beste parochianen, een geslaagd huwelijk tussen wijn en kaas komt in mijn kerk maar weinig voor. Vandaag is dat anders. Sancerre en Crottin, jullie zijn voor elkaar gemaakt. Dat zullen vele aanwezigen hier getuigen. Maar als zich toch iemand tegen dit huwelijk wil verzetten, dat hij dan nu spreekt of voor eeuwig zwijgt."

In de kerk weerklinkt een schelle stem: "Ik teken bezwaar aan!" Pouilly-Fumé is rechtgestaan, de buurvrouw van Sancerre en ook behorende tot de Sauvignon-familie. Alle camera’s zijn op haar gericht. "Dit is een gearrangeerd huwelijk, heeft niets met passie te maken. De internationale pers dreef deze twee in elkaars armen maar ze houden niet echt van elkaar." 
De priester: "Heeft u bewijzen voor deze boute bewering?" Met veel flair haalt Pouilly-Fumé twee witte lakens uit haar koffertje: "Kijk, mijn lakens zijn nog warm, ze ruiken naar licht gerijpte geitenkaas. Moet ik er nog een tekeningetje bij maken?" Sancerre slaakt een luide kreet, Crottin trekt groen, de kerk staat op stelten.

Het schandelijke nieuws verscheen in alle kranten: "Crottin bedriegt Sancerre met Pouilly-Fumé". Wat een hoogdag voor de streek moest worden, draaide uit op een ware catastrofe. De intriges binnen de familie Sauvignon werden bekend over de hele wereld. Nu en dan kan men  in wijnboeken vinden: "Crottin de Chavignol, begeleidende wijn: Pouilly-Fumé". En dat was precies haar bedoeling.