WijnKriebel: Burn-out bij rieslingdruiven

Riesling wordt door wijnliefhebbers en wijntijdschriften de hemel in geprezen. Maar wie vraagt, wie drinkt die Riesling? Een internationale doorbraak van de bejubelde druif is bijlange niet in zicht. Het is een schizofrene situatie die zelfs de fierste rieslingstok aan zichzelf doet twijfelen.

De druif heeft alles wat ze moet hebben: sappig fruit, geurige bloemetjes, een hoop zinderende zuren en een intrigerende minerale ondertoon. Is het in zoet, droog of schuim, de doorwinterde Riesling toont steeds haar identiteit. Inderdaad, de druif staat er. In Duitsland op de eerste plaats. Maar de markt wil de druif niet echt.

"Ik kan het niet meer. Mijn hout is moe. Mijn druiven zijn futloos. Ik heb koud in de winter en ik lijd aan schimmelziektes. Dat lange rijpen vraagt teveel van mijn krachten. Ik heb er geen zin meer in." De druiventherapeut: "Kan je me wat meer vertellen over je gevoelens?" De Riesling huilend: "Niemand ziet mij graag. Alleen freaks. Ik ben 45 jaar en mijn leven is precies voorbij.” De therapeut: "Denk je soms aan de dood?” De druif: “Nu je het zegt. Ik word duizelig op die steile helling waar ik wortel. Ik denk eraan te springen."

De druiventherapeut: "Je verhaal is herkenbaar. Een burn-out zoals bij veel riesling. Je sociale situatie is belastend, dat is waar.  Maar het echte probleem is dat je jezelf vergelijkt met succesvolle massadruiven, zoals chardonnay. Dat maakt je ongelukkig. Jij bent een overgevoelige druif met veel complexiteit. Je gedijt op weinig plaatsen en het kleinste verschil in bodem en klimaat toont zich in je smaak. Concentreer je op je eigen evenwicht, je sterktes, je onvervalst karakter. Mensen adoreren je ervoor."

De analyse raakt de wortels van het alcoholisch bescheiden druifje. Ze is zich nauwelijks bewust van haar sterktes: haar messcherpe precisie, haar kristallijnen zuiverheid, haar elegantie, haar subtiliteit, haar ondoorgrondelijkheid, haar onvoorspelbaarheid, haar levendigheid, haar tijdloosheid. Riesling, ze is de liefde waard. Hou van Riesling en ze zal voor eeuwig van u houden.