WijnKriebel: Pluisje, het druifluisje

Internationaal opsporingsbevel. Dactylosphaera vitifoliae, Phylloxera vastratrix of druifluis. Ongeveer 1 millimeter groot. Geel. Agressief en geslepen. Afkomst: Noordoost-Amerika. Criminele activiteit: seriemoordenaar, eet wortels van wijnstokken. Strafblad: luis vernietigde in de 19e en 20e eeuw een groot deel van de wijngaarden in de wereld. Slachtoffer: weerloze wijnstokken, alle bekende Europese druivenrassen. Bestrijding: geen, tenzij bescherming van de Europese druivenstokken door enting op Amerikaanse onderstammen. Status: nog actief.

Pluisje, het druifluisje is aan de oevers van de Gironde gezellig op een ongeënt plantje Cabernet Sauvignon aan het knabbelen als de wijngaardpolitie hem bij de lurven vat: "Jij geniepige luis, hier zit je. Je staat onder arrest en het zal uwen besten dag niet zijn." Het onverschrokken Pluisje antwoordt de politieman met de mond nog vol wortel: "Maar meneer, vernam u de berichten dan niet over het teveel aan wijnstokken in Bordeaux? Daarbij, dit is een erbarmelijke wijngaardbodem. Deze stokken geven alleen slechte druiven. De moderne druifluis, meneer, die weet wat hij eet."

De politieman: "Met heel Europa maar niet met mij. We leveren je uit. Morgen vlieg je terug naar Amerika." De luis: "Als je me laat gaan, dan zeg ik je waar de eieren zijn. Er liggen er wel duizend, een echt mijnenveld. Als je me oppakt, dan is de wijngaard naar de knoppen". De politieman tegen zijn collega’s: “De luis wil informant zijn, wat gaan we doen?" Lang en diep gepeins. Het opdoeken van een heel nest druifluizen, dat betekent bijna zeker promotie.

Ondertussen zijn ook de andere eieren uitgekomen. De wijnstokken sidderen van angst, het ondergronds geknaag zwelt aan. Pluisje: "Het is te laat. Met dat lange nadenken heeft u het doodsvonnis tegen deze wijngaard getekend. Sla mij in de boeien en ik maakt uw misstap openbaar."  De politiemannen druipen kansloos af. De druifluis is een onoverwinnelijk wezen, dat is vandaag weer eens bewezen.