WineStories

In deze rubriek brengen we regelmatig originele, interessante, soms grappige of taboedoorbrekende wijn-gerelateerde verhalen, die boeiende kost zijn voor elke wijnliefhebber.

WineTales - Wetenschap en de neus van de wijnbouwer

10 October 2014

Ik ben van mening dat wetenschap weinig essentieels over wijnkwaliteit kan zeggen. Wetenschappelijke inzichten en technische innovatie hebben onbetwistbaar tot een verbetering van kwaliteit van wijn geleid. Die vooruitgang zal zich in de toekomst alleen maar verderzetten, in de wijngaard en in de wijnkelder. De voorwaarden van kwalitatieve wijnbouw worden duidelijker. De bepaling van wijnkwaliteit zelf valt echter buiten het domein van de wetenschapper.

Read more

WineTales - De geheimen van de wijnbewaring (1): de wijnen

08 October 2014

Een wijnliefhebber zonder wijnopslagplaats is als een olifant zonder slurf of een kameel zonder bulten. Wijnfreaks stouwen hun kelders vol met de heerlijkste aroma’s. Honderden flessen gevuld met warme herinneringen en emoties, kostelijke wijnen vol hoop en verwachting. Inderdaad, de wijnkelder is onze geliefde verblijfplaats. We bouwen er naarstig aan en we koesteren hem. Oudere flessen zijn onze schatjes. Al eeuwen wordt wijn voorzichtig opgeslagen en bewaard. De grote vragen hierbij zijn: “Waarom doen mensen dat precies?” en “Wat levert het allemaal op?”

Read more

Laibach, pinotage met punch

10 September 2014

Wijnmaker en keldermeester François Van Zyl van het Zuid-Afrikaanse domein Laibach is ‘baie bly’. Met de wijnen van het millésime 2010 haalt hij onderscheiding na onderscheiding binnen. “Maar opgelet, alles wat ik op de wijnbouwschool geleerd heb, ben ik vergeten”, lacht hij breed.

Read more

WineTales - Spuwemmertje

08 September 2014

Niets is zo onderbelicht in de wijnwereld als het spuwemmertje. Accessoires zoals karaffen, kurkentrekkers en koeljasjes koop je in de meest uiteenlopende vormen, kleuren en maten. Spuwbakjes met design of versiering, daar heeft geen winkelier ooit iets van vernomen.

Read more

WineTales - Wijnsnobisme

01 June 2014

Hoe uitgelaten was ik niet onlangs, toen de uitnodiging voor een tasting Bordeaux Grand Cru Classé in mijn e-bus viel. Proeven van de duurste wijnen ter wereld, voor zeven euro per slok. Wauw!

Read more

WineTales - De geheimen van de wijnbewaring (2): de rijping

01 April 2014

Wijnliefhebbers maken zich vaak zorgen over de geschiktheid van hun wijnopslagplaats. De wijnliteratuur schrijft ondubbelzinnige bewaringsregels voor. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast en we gaan dus voor een horizontale bewaring, een constante temperatuur tussen 11° en 13° Celsius, een vochtigheid > 70%, geen licht, geen geurtjes, geen trillingen, witte wijnen onderaan en rode wijnen boven. Sinds de komst van de koelkast bewaren huiskelders minder keurig. Fervente winos investeren daarom een fortuin in gespecialiseerde wijnkelders, wijnklimaatkasten en geklimatiseerde ruimtes. Een dure grap maar er lijkt niets anders op te zitten. Of kan je de bewaringsregels met een korreltje zout nemen?

Read more

WineTales - De ondergang van de natuurkurk

01 February 2014

Over de afsluiting van wijnflessen doen allerlei onjuiste verhalen de ronde. Iedere wijnliefhebber heeft zijn eigen theorie en je hoort de gekste dingen. Het onderwerp is delicaat en, zoals veel discussies over wijn, emotioneel geladen. Ik vind de kurk een minderwaardig en anachronistisch gebruiksvoorwerp. Als je de vergelijking maakt met alternatieven zoals schroefdoppen, hebben kurken nauwelijks voordelen en onaanvaardbaar veel nadelen.

Read more

WineTales - De capriolen van de wijnmarkt

01 September 2013

De romantiek van de wijngaard staat in schril contrast met de agressiviteit van de wijnmarkt. Beursgenoteerde wijngiganten slokken kleinere wijnbedrijven op en spuwen miljoenen wijnflessen de wereld in. De industrialisatie van de wijnbouw in de tweede helft van de 20e eeuw schudde de traditionele wijnhandel dooreen. Ook de wijndrinker onderging een verandering. Wijn is vandaag niet langer voorbehouden voor welstellende mannen met een buikje noch beperkt tot zon- en feestdagen. De wijnindustrie leerde haar volk wijn drinken, spotgoedkope wijn in grote hoeveelheden. Kwantiteit en winst primeerden en kwaliteit is een commercieel begrip geworden.

Read more

WineTales - De heerlijke wijnen uit de Beaujolais

01 July 2013

Ik ben helemaal weg van Gamay. Enkele seconden fantaseren over uitzinnig wijnplezier en ik zie voor mij honderden Beaujolaiswijnen aanrukken. Flessen hypernerveuze Gamay met heerlijke bloemengeur en succulent fruit. De kurken knallen hoog de lucht in. Aan een helderblauwe hemel vol zonneschijn verschijnen verse aardbeien en sappige frambozen in hun beste rood en roze. Wat een schitterend vuurwerk. Viooltjes en pioenrozen volksdansen vrolijk rond het openspattende fruit. Ik ruik kruidnagel en peper, het buskruit van de smaakexplosie. Wijngod Dionysus lacht zich te pletter in een glas gegiste Gamaydruif.

Read more

WineTales - Als liefde voor wijn openbloeit in kwaliteit

02 April 2013

Iedere drinker is heer en meester als het over wijn en lekker gaat. Voorkeuren voor geuren en kleuren vallen niet te betwisten. Deze wijsheid zorgt in verhitte situaties van meningsverschil voor comfortabele ontspanning. Ik hoef niet lekker te vinden wat die ander met zijn brilletje lekker vindt, hoe deskundig hij ook walst en hoe technisch hij ook spreekt. Smaak is iets heel individueels en ieder bepaalt voor zichzelf wat goed is en wat hij in zijn boodschappentas stopt. Lekker en kwaliteit zijn echter niet gelijk. Lekker is slechts de deur waardoor de wijn de ziel van de wijnliefhebber binnenkomt. Kwaliteit zorgt ervoor dat die wijn doordringt tot zijn diepste vezels.

Read more