WineStories

In deze rubriek brengen we regelmatig originele, interessante, soms grappige of taboedoorbrekende wijn-gerelateerde verhalen, die boeiende kost zijn voor elke wijnliefhebber.

WineTales - Schuilt er een Robert Parker in elk van ons?

15 August 2015

Puntentellingen in wijnproeverijen werken me steeds meer op de zenuwen. De wijnen met de meeste smaakvulling en de krachtigste cuvées overschrijden de drempel van 90 punten met twee vingers in de neus en gaan er vandoor met de mooiste medailles.

Read more

WineTales - De rechtszaak tegen Pinotage

02 June 2015

De rechtszaak tegen Pinotage bracht letterlijk de hele druivenwereld in beroering. Veel buitenlandse druivenrassen wisten van de aanklacht maar weinige geloofden dat het effectief tot een proces zou komen. Hoe zou dat mogelijk zijn met al die Pinotage-bewonderaars wereldwijd? De advocaten van de Big Five hebben hun stoutste trucs bovengehaald om Pinotage voor het tribunaal te krijgen. Hun missie: de verdwijning van Pinotage op Zuid-Afrikaanse bodem. De Big Five, de meest succesvolle druivenrassen ter wereld zijnde Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Shiraz, veroverden de laatste decennia een groot deel van de Zuid-Afrikaanse wijngaarden. Volgens hen maakt Pinotage Zuid-Afrika te schande.

Read more

WinePeople - Tony Smith, van oorlogsjournalist tot Portugese wijnboer…

17 May 2015

Hij was ooit financieel reporter, rende rond als oorlogsjournalist - onder andere tijdens de Joegoeslavische burgeroorlog, en werd haast toevallig wijnboer in Portugal. ‘It started as a joke, but it became very serious’. In korte tijd veroverde de Brit Tony Smith de top met zijn quinta’s.

Read more

WineTales - Wie wordt Miss Grape?

08 May 2015

Het terroir waar de druiven zouden optreden werd voor de pers geheim gehouden tot net voor de wedstrijd. Een bodem met kalksteen en mergel, luidt het verdict. Geen druif had protest aangetekend. Iedereen weet dat kritiek op het terroir uit den boze is voor de Franse juryvoorzitter. Het geroddel onder de witte druiven begint, zoals gewoonlijk, achteraan in de wijngaard.

Read more

WineTales - Wat als de wijn zijn oorsprong niet uitdrukt?

05 May 2015

Authenticiteit is heden ten dage een populair criterium om kwaliteit van wijn te beoordelen. Wijn dient oorspronkelijk te zijn en zo goed mogelijk uitdrukking te geven aan de unieke streek, de wijngaard waar hij vandaan komt. Elk tijdsgewricht kent zijn prioriteiten. In een wereld van globalisering en grootschalige voedingsindustrie worden mensen gevoelig voor het kleinschalige en het lokale. De wijnmarkt stemt zich daarop af. Authenticiteit doet het niet alleen goed in de wijnhandel maar ook in de wijnschrijverij. Maar hoe precies drukken wijnen hun oorsprong uit? Hoe authentiek zijn ze?

Read more

WineTales - De geschiedenis van terroir

20 March 2015

Als wijnbouw heden ten dage een godsdienst was, dan zou haar god zeker Terroir heten. Wijnen met hoge kwaliteit zijn vandaag zonder uitzondering wijnen met terroirexpressie. Elke wijnbouwer die zichzelf respecteert, koestert een lyrisch verhaal over het bijzondere terroir van zijn wijngaard. Het maakt niet uit of hij boert in Frankrijk, Nieuw-Zeeland of Argentinië, zonder terroirverhaal komt hij tegenwoordig nergens. Terroir wordt over het algemeen voorgesteld als een eeuwenoud concept ontwikkeld door Bourgondische kloosterlingen. In realiteit is terroir een twintigste-eeuws idee ontwikkeld in een bijzondere politieke, juridische en economische context.

Read more

WinePeople - Het wijnevangelie volgens Carlos Lucas

18 December 2014

Wijnen maken die tot de wereldtop behoren, maar toch met beide voeten op de grond te blijven. De Portugese sterwijnmaker Carlos Lucas lukt het aardig. Hij maakt er zelfs zijn credo van: “Good wine, good people, no fuzz. That’s it’s all about”.

Read more

WineTales - De ideale schenktemperatuur

27 November 2014

Er schort iets aan de traditionele adviezen over schenktemperatuur. Ik hechtte er lang geloof aan, tot het moment dat ik met temperatuur begon te experimenteren. Of belangrijker: tot ik de temperatuur begon te meten. Met de natte vinger schatten mensen de temperatuur van een wijn meestal verkeerd. Bij mijn eerste metingen was ik ervan overtuigd dat de thermometer stuk was of onjuist geijkt. Toen dit niet het geval bleek, werd ik me bewust dat het probleem niet bij het instrument lag maar bij de overlevering.

Read more

WinePeople - De Thienponts, wroeters van de wijn

09 November 2014

Incontournable zijn ze, de wijnmannen van de familie Thienpont. Sinds 1921 zijn de Thienponts aan de slag in Frankrijk, toen Georges Thienpont het Château Troplong Mondot in Saint-Emilion verwierf. Dat hij het in 1934 opnieuw van de hand moest doen in volle crisistijd, heeft niet belet dat de Thienponts ijverig verder bleven wroeten. De challenge, daar gaat het hen om. Niet de glitter en glamour.

Read more

English sparklings, it ‘s so fun!

18 October 2014

TENTERDEN - Bubbels boordevol finesse, diepte en fraicheur, maar vooral met een hemels perfecte aciditeit. Topchampagne? No, think again! It’s British!

Read more