WineStories

Op deze pagina vindt u grappige, interessante, soms ronduit taboedoorbrekende wijn-gerelateerde verhalen, die boeiende kost zijn voor elke wijnliefhebber.

Het geheugen van de champagnetovenaar

07 March 2016

Kiezen uit honderden smaakprofielen, wijnen blenden van tientallen wijngaarden, topchampagnes samenstellen… Het zit allemaal in het geheugen van de keldermeester. Maar wat als die man met pensioen gaat? Wie bewaart het grote geheim van een champagne? We doken ondergronds bij het champagnehuis Taittinger.

Read more

WineTales - Geef de wijn terug aan de wijnbouwer!

17 January 2016

Een chic geklede wijnjournalist, die in zijn leven nooit een druppel wijn maakte, was een verlegen wijnbouwer tijdens een mega-wijnbeurs de les aan het lezen. De wijn was beter geweest als de vinificatie zus en zo was uitgevoerd en in de wijngaard dit en dat was ondernomen.

Read more

De Kleine Schorre, ... of Château Zeeland

10 November 2015

Lange rijen perfect gesnoeide druivenranken, vol rijpe trossen auxerrois, pinot gris en blanc en rivanerdruiven. En dan in de verte een oude witte oerhollandse windmolen met draaiende wieken. Welkom in Château Zeeland.

Read more

WineTales - Weg met de wijnverlegenheid

31 October 2015

Het proeven en drinken van wijn is onnodig belast met allerlei complexiteiten, getuige de weinige wijndrinkers die in een groep hun wijnimpressies spontaan op tafel durven gooien. Nog stroever loopt het in gezelschap van vermeende wijnconnaisseurs. Gewone wijndrinkers nemen aan dat spreken over wijn geleerd moet worden.

Read more

WineTales - Schuilt er een Robert Parker in elk van ons?

15 August 2015

Puntentellingen in wijnproeverijen werken me steeds meer op de zenuwen. De wijnen met de meeste smaakvulling en de krachtigste cuvées overschrijden de drempel van 90 punten met twee vingers in de neus en gaan er vandoor met de mooiste medailles.

Read more

WineTales - De rechtszaak tegen Pinotage

02 June 2015

De rechtszaak tegen Pinotage bracht letterlijk de hele druivenwereld in beroering. Veel buitenlandse druivenrassen wisten van de aanklacht maar weinige geloofden dat het effectief tot een proces zou komen. Hoe zou dat mogelijk zijn met al die Pinotage-bewonderaars wereldwijd? De advocaten van de Big Five hebben hun stoutste trucs bovengehaald om Pinotage voor het tribunaal te krijgen. Hun missie: de verdwijning van Pinotage op Zuid-Afrikaanse bodem. De Big Five, de meest succesvolle druivenrassen ter wereld zijnde Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Shiraz, veroverden de laatste decennia een groot deel van de Zuid-Afrikaanse wijngaarden. Volgens hen maakt Pinotage Zuid-Afrika te schande.

Read more

WinePeople - Tony Smith, van oorlogsjournalist tot Portugese wijnboer…

17 May 2015

Hij was ooit financieel reporter, rende rond als oorlogsjournalist - onder andere tijdens de Joegoeslavische burgeroorlog, en werd haast toevallig wijnboer in Portugal. ‘It started as a joke, but it became very serious’. In korte tijd veroverde de Brit Tony Smith de top met zijn quinta’s.

Read more

WineTales - Wie wordt Miss Grape?

08 May 2015

Het terroir waar de druiven zouden optreden werd voor de pers geheim gehouden tot net voor de wedstrijd. Een bodem met kalksteen en mergel, luidt het verdict. Geen druif had protest aangetekend. Iedereen weet dat kritiek op het terroir uit den boze is voor de Franse juryvoorzitter. Het geroddel onder de witte druiven begint, zoals gewoonlijk, achteraan in de wijngaard.

Read more

WineTales - Wat als de wijn zijn oorsprong niet uitdrukt?

05 May 2015

Authenticiteit is heden ten dage een populair criterium om kwaliteit van wijn te beoordelen. Wijn dient oorspronkelijk te zijn en zo goed mogelijk uitdrukking te geven aan de unieke streek, de wijngaard waar hij vandaan komt. Elk tijdsgewricht kent zijn prioriteiten. In een wereld van globalisering en grootschalige voedingsindustrie worden mensen gevoelig voor het kleinschalige en het lokale. De wijnmarkt stemt zich daarop af. Authenticiteit doet het niet alleen goed in de wijnhandel maar ook in de wijnschrijverij. Maar hoe precies drukken wijnen hun oorsprong uit? Hoe authentiek zijn ze?

Read more

WineTales - De geschiedenis van terroir

20 March 2015

Als wijnbouw heden ten dage een godsdienst was, dan zou haar god zeker Terroir heten. Wijnen met hoge kwaliteit zijn vandaag zonder uitzondering wijnen met terroirexpressie. Elke wijnbouwer die zichzelf respecteert, koestert een lyrisch verhaal over het bijzondere terroir van zijn wijngaard. Het maakt niet uit of hij boert in Frankrijk, Nieuw-Zeeland of Argentinië, zonder terroirverhaal komt hij tegenwoordig nergens. Terroir wordt over het algemeen voorgesteld als een eeuwenoud concept ontwikkeld door Bourgondische kloosterlingen. In realiteit is terroir een twintigste-eeuws idee ontwikkeld in een bijzondere politieke, juridische en economische context.

Read more