WineStories

Op deze pagina vindt u grappige, interessante, soms ronduit taboedoorbrekende wijn-gerelateerde verhalen, die boeiende kost zijn voor elke wijnliefhebber.

WijnKriebel: Het huwelijk van Sancerre en Crottin de Chavignol

28 October 2017

Het is een grote dag voor de streekproducten van de Loire. De klokken luiden oorverdovend en de zon schijnt als nooit tevoren. Twee wereldvermaarde ambassadeurs van de regio treden met elkaar in het huwelijk.

Read more

Wijnmaker Château Pétrus zoekt finesse bij Quinta da Boavista aan de Douro

16 September 2017

Wat bezielt de wijnmaker van Château Pétrus om na veertig jaar aan de absolute wereldtop een nieuwe uitdaging aan te gaan bij het icoondomein Boavista langs de Douro? Een verhaal van een verwoede, passionele zoektocht naar absolute finesse.

Read more

WijnKriebel: Een internationaal onderzoek naar wanpraktijken in wijnkelders

12 August 2017

Heel stilletjes in een donkere godvergeten wijnkelder: “En Bertok, leeft ‘m nog?” Een geheim team van zoete flessen Tokaj uit Hongarije onderzoekt een beschimmelde Saint-Émilion Grand Cru Classé.  Bertok heeft een stethoscoop bengelen rond zijn hals, op zijn hoofd staat een druipende kaars met lichtgevende vlam. “Te lang laten liggen. Ik had er voor gevreesd. Ze kopen en ze kopen maar. En dan laten ze die onschuldige wijn doodgaan. Misdadig.”

Read more

WijnKriebel: Burn-out bij rieslingdruiven

10 June 2017

Riesling wordt door wijnliefhebbers en wijntijdschriften de hemel in geprezen. Maar wie vraagt, wie drinkt die Riesling? Een internationale doorbraak van de bejubelde druif is bijlange niet in zicht. Het is een schizofrene situatie die zelfs de fierste rieslingstok aan zichzelf doet twijfelen.

Read more

WijnKriebels: Plankenkoorts bij wijnflessen

20 May 2017

Er hangt een vreemde spanning in de zaal. De flessen zijn ontkurkt en de spuwemmers staan klaar. “Bij Bacchus, mijn neus zit weer toe”, vloekt een jonge Saint-Estèphe uit Bordeaux: “Het zal weer niets worden vandaag”. Een zoete Sauternes sust: “Wind je toch zo niet op, man. Positief denken en relaxatie zijn de enige oplossingen. Als je panikeert, sla je helemaal dicht. Straks word je weer bitter en uitdrogend”.

Read more

WijnKriebels: De parels van mevrouw Laurent-Perrier

22 March 2017

Het is zondagmorgen, 9 uur. De butler neemt een fles champagne uit de koele kelder van het kasteel en brengt haar naar de keuken. Mevrouw Laurent-Perrier, zacht gewekt uit haar korte schoonheidsslaapje, geniet van het zacht tintelend zonnelicht dat door het donkere glas naar binnen schijnt.

Read more

WineTales: Orakelen over terroir

03 March 2017

Het woord terroir is aan inflatie onderhevig. Het voor de hand liggende idee dat natuurelementen een invloed hebben op de samenstelling van een druif groeide in het schijnbaar verlichte wijndiscours van de 20e eeuw uit tot een obscuur inzicht in de relatie tussen wijn, mens en natuur. Na Dionysos en Bacchus werd Terroir een wereldwijd aanbeden wijngod. Bij nadere beschouwing is terroir, net als god, een misleidend en bedrieglijk concept. In veel gevallen toch.

Read more

WineTales - Additieven in wijn: ja of neen?

18 November 2016

Consumenten in Nederland werden een paar maanden geleden tijdens NPO’s tv-programma Keuringsdienst van Waarde geïnformeerd over toegelaten bewerkingen bij het maken van wijn. Dit zijn onder meer: suiker aanvullen voor meer alcohol, ontzuren en aanzuren van de most, toevoegen van tannine, gebruik van industriële gisten, bacteriën en enzymen, toevoegen van scheikundige stoffen om wijn te stabiliseren en neerslag te vermijden, inweken van houtschilfers of planken, gebruik van klaringsmiddelen, afkoelen, verhitten, centrifugeren, filteren en gebruik van sulfiet tegen oxidatie en bacteriële verontreiniging.

Read more

Wine Tales - Leve de wijntaal!

30 June 2016

Er zijn mensen die wijnbeschrijvingen haten. De gemoederen raken wel eens zo verhit dat welmenende gebruikers van wijntaal weerloos slachtoffer worden van verbale agressie. Bijvoorbeeld op sociale media.

Read more

WineTales - Hoe typisch en expressief kan wijn zijn?

31 March 2016

Een aantal jaren geleden kwam de wereldbekende zanger Sting de wijn van zijn Italiaans wijndomein Tenuta Il Palagio voorstellen in Brussel. Ik herinner me de Sistermoon 2009 als een mooie Toscaanse blend van sangiovese, cabernet sauvignon en merlot. Maar meer nog dan de wijn, die in mijn kelder rust,  is een opmerkelijke uitspraak van de beroemdheid me bijgebleven. Sting uitte zijn wens om een wijn te (laten) maken die in zijn aroma hetzelfde typische karakter tentoonspreidt als zijn eigen stem.

Read more