WineStories

In deze rubriek brengen we regelmatig originele, interessante, soms grappige of taboedoorbrekende wijn-gerelateerde verhalen, die boeiende kost zijn voor elke wijnliefhebber.

De Psychologie van het Wijn Proeven deel 7: wie bepaalt welke wijnen subliem zijn?

09 April 2021

In deel 6 schreef ik dat wijnproeven nooit helemaal subjectief is, omdat proevers beïnvloed worden door aangeleerde referentiekaders. Deze referentiekaders bevatten kwaliteitscriteria en zijn cultuur- en tijds­gebonden. De sociale psychologie kan ons inzicht geven in de manier waarop deze referentiekaders onze persoonlijke smaakvoorkeur en kwaliteitsinschatting sturen. Dit gebeurt zonder dat we ons daar helemaal van bewust zijn. Dan rest nog de vraag: wat is kwaliteit precies? Daar hebben filosofen dan weer diep over nagedacht. Net als over de vraag of er een link is tussen wijn en kunst. Kan wijnproeven een esthetische ervaring genoemd worden? En wie kan bepalen of een wijn subliem is of niet?

Read more

De Psychologie van het Wijn Proeven deel 6: via wijnonderwijs naar een objectief kwaliteitsoordeel?

02 April 2021

Deel 6 en 7 handelen over de bepaling van de kwaliteit van wijn, een belangrijk aspect van het wijn proeven dat meer dan eens leidt tot verhitte discussie. Sommige mensen beweren dat het kwaliteitsoordeel een zuiver subjectief iets is. Ze bedoelen hiermee dat het onmogelijk is om op een objectieve manier – los van persoonlijke voorkeur – te beslissen dat de ene wijn beter is dan de andere. Dat subjectivistische perspectief zal ik relativeren. Aan de andere kant moeten we objectief lijkende kwaliteitsscores en resultaten van wijnwedstrijden met een korreltje zout nemen.

Read more

De Psychologie van het Wijn Proeven deel 5: waarom gebruiken we metaforen tijdens het wijnproeven?

24 March 2021

In dit deel bekijk ik een eigenaardigheid van de hedendaagse wijntaal, namelijk dat we om de haverklap gebruikmaken van metaforen. Die metaforen bieden een verrassend inzicht in de manier waarop we niet alleen wijn, maar ook de wereld in het algemeen zintuiglijk en gevoelsmatig beleven. Op de een of andere mysterieuze manier kunnen we smaken en geuren niet alleen proeven en ruiken, maar in zekere zin ook horen, voelen en zien. Toch is het gebruik van metaforen iets relatief recents in de wijngeschiedenis.

Read more

De Psychologie van het Wijn Proeven deel 4: zijn wijnbeschrijvingen zinvol of gewoon blabla?

19 March 2021

Kleurrijke wijntaal is pas ontstaan in de jaren 70 en 80 van vorige eeuw. Wijnliefhebbers en ook doordeweekse wijndrinkers zijn gewend geraakt aan wijnbeschrijvingen met manden vol fruit, ruikers bloemen en de meest diverse noten en kruiden. Maar zijn deze wijnbeschrijvingen wel zinvol of is het gewoon allemaal blabla?

Read more

De Psychologie van het Wijn Proeven deel 3: hoe de hersenen ons (mis)leiden

12 March 2021

In deze reeks denkt Stefaan Soenen na over wijn proeven aan de hand van wetenschappen als anatomie en fysiologie, maar ook psychologie, sociologie, linguïstiek en zelfs filosofie. Deel 3: hoe de hersenen de zintuigelijke signalen van wijn omvormen tot een smaakbeleving. Bij professionele wijnproevers gaat dat anders dan bij doordeweekse liefhebbers.

Read more

De Psychologie van het Wijn Proeven deel 2: zijn geuren en smaken creaties van onze eigen geest?

07 March 2021

In dit artikel wordt duidelijk dat onze perceptie van een wijn maar in beperkte mate stoelt op objectiveerbare wijnkenmerken. Meer dan dat we ons bewust zijn, worden geur en smaak van bovenaf gestuurd door de hersenen.

Read more

De Psychologie van het Wijn Proeven deel 1: ruikt en proeft iedereen hetzelfde in een wijn?

28 February 2021

In deze nieuwe reeks denkt Stefaan Soenen na over wijn proeven, aan de hand van wetenschappen als anatomie en fysiologie, maar ook psychologie, sociologie, linguïstiek en zelfs filosofie.
Deel 1: ruikt en proeft iedereen hetzelfde in een wijn?

Read more

Filipa Pato, de lachende kruisvaarster van de Portugese bagadruif

15 February 2021

De namen van de beste wijnregio’s in de wereld beginnen met een ‘B’, grapte een bevlogen wijnjournalist ooit. Barolo, Bordeaux, Bourgogne, Barossa Valley. ‘En dus reken ik er ook onze Portugese regio Bairrada bij’, proest wijnmaakster Filipa Pato het uit. Haar ‘Nossa’, gemaakt met de lokale bagadruif scoorde bij wijngoeroe Robert Parker een 96+. Het was de hoogste score voor een Portugese wijn ooit.

Read more

Gamay is niet het zwakke broertje van Pinot Noir

19 January 2020

Voor alle duidelijkheid: gamay is niet de broer van pinot noir maar wel de zoon. De moeder is gouais blanc. Gouais werd in Frankrijk als een zure druif verfoeit en verbannen. Maar haar historisch belang is enorm: ze zorgde bijvoorbeeld voor topdruiven als chardonnay en riesling.

Read more

WineTales: De truc met de kleine wijnflesjes

22 May 2019

De truc met de kleine wijnflesjes zal uw wijnliefhebbersleven misschien veranderen. Het principe is eenvoudig: giet wijn uit een wijnfles van 75 cl, bijvoorbeeld restjes na een maaltijd of proeverij, over in een glazen flesje van 37,5 cl, 25 cl of kleiner, afhankelijk van de hoeveelheid. Vul het flesje helemaal tot aan de rand, sluit het en bewaar het in de koelkast.

Read more