Wlliam Wouters wordt voorzitter van internationale sommeliervereniging ASI

De Vlaming William Wouters is vandaag verkozen tot voorzitter van ASI (Association de la Sommeliers Internationale), de internationale vereniging van sommeliers.

"Maar sedert december van vorig jaar zijn ze aan mijn mouw beginnen trekken", zegt de sommelier in een gesprek met Gazet van Antwerpen. "De wereld had gezien hoe iemand uit een klein land, met beperkte middelen, toch een succesvol WK kon organiseren."
Wouters zegde uiteindelijk toe, op één voorwaarde: het zou geen éénmansorkest worden. "Tegen de traditie in ben ik niet als kandidaat-voorzitter opgekomen, maar samen met een team van acht bekwame mensen uit Finland, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Marokko, Japan, Mexico en Polen. Deze kleine Belg is daar de confituur tussen en laat alles gesmeerd draaien, dat is de bedoeling."
Voorlopig gebeurt dat smeren vanuit Portugal, waar hij samen met echtgenote Filipa Pato wijn verbouwt. In zeker zin kwam de ­coronacrisis goed uit, want daardoor moest William in de verkiezingsperiode niet de halve wereld rondreizen om te gaan lobbyen. "Alles gebeurde van achter de computer, en maar goed ook, want we hebben hier thuis ook juist de drukste (oogst)periode van het jaar achter de rug."

Wouters, die ook enige tijd chef-kok van de Rode Duivels was, wil als voorzitter dat ASI vooral de lokale werkingen gaat ondersteunen. "We hebben onze partners en sponsors getoond dat je met bijvoorbeeld webinars virtuele proeverijen kan organiseren voor pakweg 8.000 man."

Dat William Wouters samen met Filipa Pato overigens hoge ogen gooien in de wijnmakerij blijkt uit de internationale waardering voor hun nieuwste wijn. Lees het interview dat ik eerder dit jaar had met hen had in Sabato Magazine bij De Tijd.

Filipa Pato en Wiliam Wouters