RP Pinot Noir 2016 By Farr wint The Judgement of Leuven

Convento Winebistro in Leuven hield een erg bijzondere blinde proeverij: tien pinot noirs uit de hele wereld werden er geproefd door een panel met sommeliers, wijnadepten èn als bijzondere gast Rajat Parr, de Amerikaanse sommelier, auteur van ‘The Sommelier’s Atlas of Taste’ en wijnmaker in Californië.

De Pinot Noir By Farr 2016 RP uit Australië kwam als duidelijke winnaar uit de tasting, gevolgd door Nuits-Saint-Georges Méo-Camuzet 2014 en Bloom’s Field 2014 van Domaine de la Côte. De overige zes flessen volgden kort na elkaar. De tasting bewees andermaal hoe in alle hoeken van de wereld topwijnen worden gemaakt. De verrassende fles in het pak was de Aldeneyck pinot noir 20216 van Karel Henckens.

Inspiratie voor de naam werd gevonden in de wereldberoemde blind tasting in Parijs in 1976 waarbij Franse wijnen (in wit en rood) tot ieders verbazing het pleit verloren van de Californische wijnen.

De ‘Judgement of Leuven’ werd gevolgd door de Belgische première van SOMM III in Cinema Zed, eveneens in aanwezigheid van Rajat Parr, één van de hoofdrolspelers uit de wijndocumentaire. En om de dag af te sluiten werd een winemakersdinner georganiseerd, verzorgd door de chefs van Convento en begeleid door de wijnen van Rajat Parr. In het glas kwam de wereldpremière van jaargang 2017 van 'Memorious' van Domaine de la Côte.

Dit is alvast de top 5:
By Farr 2016 RP Côte Vineyard 17,8
Nuits-Saint-Georges Méo-Camuzet 2014 17
Bloom’s Field, Domaine de la Côte 2014 16,9
Kershaw Pinot Noir Clonal Selection 2016 16,6
Gevrey-Chambertin Domaine Trapet 2013 15,8