Nooit meer gekurkte wijn, zegt Portugese Cork Supply

“We hebben eindelijk een procédé ontwikkelt waarmee we volledig garanderen dat onze natuurkurken TCA-vrij zijn”, klinkt het bij de Portugese natuurkurkenfabrikant Cork Supply. Het bedrijf spreekt zelf van een revolutie in de wijnwereld.

De toepassing van twee opeenvolgende, technisch vrij complexe processen moeten garanderen dat natuurkurken van de Portugese producent Cork Supply volleodg TCA-vrij zijn. De TCA-bactierie, ten onrechte 'kurk' genaamd, maakt dat de wijn muf en slecht smaakt. Geschat wordt dat twee tot vijf procent van de flessen die met kurk worden afgesloten te kampen hebben met met TCA (trichlooranisol).
In een eerste fase verkit Cork Supply de kurken gedurende 24 uur tot 85°C. Een distillaat van stoom verwijdert daarbij het TCA en andere ongewenste aroma's. Vervolgens worden in fase twee de kurken opnieuw opgewarm, nu tot zowat 65°C, met behulp van stoom en een distillaat van ethanol. Alle residuele deeltjes worden hierbij weggehaald. Deze laatste cyclus duurt amper één uur.
Cork Supply test in zijn productie elk individuele kurk. "Dat doet niemand ons na", maakt het bedrijf zich sterk. "Wij zijn zelfs zo zeker van ons stuk dat, mocht iemand een fles met een kurkprobleem aantreffen, we de wijn terugbetalen", aldus nog een zegsman.

Wereldspeler

Zowat 40 jaar na de oprichting van Cork Supply, is het bedrijf goed voor een tewerkstelling van meer dan 500 personen in wijnlanden als Australië, Zuid-Afrika, Portugal, Spanje, de Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, China en Argentinië. Het bedrijf maakt inmiddels in de States ook eiken fusten met de Tonnellerie Ô.

Jochen Michalski, voorzitter en onderzoeker van en bij Cork Supply / Foto Cork Supply
De oogst van de kurkeik / Foto Cork Supply
De kurken worden uit de bast geboord / Foto Cork Supply