Filipa Pato uitgeroepen tot Portugese Winemaker of the Year

Het gezaghebbende Portugese wijntijdschrift Revista de Vinhos riep op 4 februari 2021 wijnmaakster Filipa Pato uit tot ‘En├│logo do Ano’, Wijnmaker van het Jaar. Vooral haar biodynamische aanpak werd geapprecieerd. Pato is gehuwd met de Belgische topsommelier William Wouters.

In het jaar waarin Pato haar 20ste verjaardag als wijnmaker viert, is ze de eerste wijnmaker in de regio Bairrada die deze onderscheiding heeft gekregen.
De namen van de beste wijnregio’s in de wereld beginnen met een ‘B’, grapte een bevlogen wijnjournalist ooit. Barolo, Bordeaux, Bourgogne, Barossa Valley. ‘En dus reken ik er ook onze Portugese regio Bairrada bij’, merkt wijnmaakster Filipa Pato op in een gesprek dat ik met haar en haar man William had. Haar ‘Nossa’, gemaakt met de lokale bagadruif scoorde bij wijngoeroe Robert Parker een 96+. Het was de hoogste score voor een Portugese wijn ooit.
Filipa Pato heeft als merkimago en slogan "authentieke wijnen, zonder make-up", een slagzin die in al haar wijnen terugkomt.

Lees HIER onze reportage met Filipa Pato en William Wouters.
 

Filipa Pato / foto Pato