Cava de Guarda Superior, zei u?

Cava’s met een rijping van meer dan 9 maanden zullen voortaan het label ‘Cava de Guarda’ dragen. De flessen die meer dan 18 maanden sur lattes op de teller hebben mogen zich ‘Cava de Guarda Superior’ noemen. Onder die laatste noemer zitten ook de Reserva, Gran Reserva and Paraje Calificado. Dat werd gisteren beslist op de algemene vergadering van de Consejo Regulador del Cava in Vilafranca del Penedès.

Cava zit al geruime tijd met een imagoprobleem. Zo willen artisanale producenten het verschil maken tussen de op grote schaal gemaakte flessen en het 'betere werk'. "We willen die flessen identificeren die het unieke karakter van cava onderlijnen als het gaat over de wijngaarden, het wijnmaken en het terroirgedreven karakter van onze mousserende wijnen", luidt het bij Javier Pagés, voorzitter van de D.O. Cava. Deze meeting van de Consejo Regulador del Cava wordt unaniem als historisch beschouwd.
Om het hele project uit te werken werd een beroep gedaan op specialisten terzake. Het gaat over Richard Juhlin, Tom Stevenson, Ferran Centelles, Sarah Jane Evans MW, Pedro Ballesteros MW en Fernando Mora MW.
De Cava D.O. is de Spaanse regio met het grootste aandeel export (circa 60 procent). Zowat 6.800 wijnmakers bewerken er ongeveer 38.000 hectare wijngaarden.

Javier Pagés, voorzitter van de Cava D.O.