Champagneboeren raken het niet eens over rendementen

De wijnboeren van de Champagne zijn boos. De UMC (Union des Maisons de Champagne) en het SGV (Syndicat Général des Vignerons) raken het niet eens over de rendementen voor de oogst 2020.

Het is duidelijk dat ook de champagneboeren moeilijke tijden beleven. Naar jaarlijkse gewoonte wordt de pers uitgenodigd om zowat één maand voor de start van de druivenoogst te horen hoe het met de kwaliteit en de rendementen van het millésime zal lopen. Maar die persconferentie in Epernay werd op het laaste moment afgelast.
Verwacht werd een cijfer te vernemen dat het aantal kilogram geoogste druiven per hectare zou bepalen. Wat dan weer hercijferd kon worden in aantal flessen. Vorige jaren draaide dat cijfer rond de 10.500 kg per hectare. UMC-voorzitter Jean-Marie Barillère verwachtte een getal rond de 7000 kg, een stuk minder dan normaal. Dat zou rekening houden met de mindere verkoop tijdens de coronacrisis. Want die veel lagere verkoop hakt stevig in op de economische situatie in de Champagne. "Eén van de problemen was bijvoorbeeld dat onze klanten uit de regio Parijs niet tot bij ons raakten, omdat er een maximale reisafstand van 100 kilometer werd opgelegd", horen we bij een producent.

Ideeën botsen

Twee ideeën botsen nu: ofwel worden de rendenementen laag gehouden, zodat het prijsniveau kan gehandhaafd blijven. Ofwel stijgen de rendementen, wat dit jaar perfect zou kunnen op basis van de toestand in de wijngaard, om het inkomensverlies te compenseren. Een verdict hierover bleef op 22 juli uit. 
Thierry Le Mallioux, communicatieman van het Comité Champagne: "We zullen niet meteen met nieuws komen. Het blijft voorlopig verder onderhandelen".

De start van de oogst in Champagne wordt verwacht rond 20 augustus.