Bordeaux is trots, blij én voorzichtig

De Grands Crus van Bordeaux wrijven zich in de handen om hun stijgende export. Maar tegelijk is er bezorgdheid over een krimpende markt in Groot-China en de Verenigde Staten. In de USA werden de loodzware extra taksen van 25 procent op Franse wijnen zopas met zes maanden verlengd. Ronan Laborde, voorzitter van de Union des Grands Crus, gaf cijfers en toelichting op een persconferentie in Brussel.

In een context van enigszins verontrustende commerciële indicatoren voor de Bordeauxwijnen (onrusten in Hong Kong, onzekerheden in verband met de Brexit en de impact van de taksen die Trump in oktober 2019 invoerde), blijft de ‘Union des Grands Crus de Bordeaux’ vertrouwen en motivatie aan de dag leggen.
De omzet uit export voor wijnen met een verkoopprijs boven de € 22,50/fles, bedroeg 1,15 miljard euro voor die periode, het hoogste cijfer sinds 2012. De wereldwijde omzetstijging bedraagt 12% ten opzichte van 2017/2018. De markt in zijn geheel blijft groeien, met een stijging van 30% in de Verenigde Staten, 22% in het Verenigd Koninkrijk en 15% in Zwitserland. Groot-China (inclusief Hong Kong, Macao) blijft wat achter, met een daling van 1,34%.
"We zien een toename van de totale omzet uit export en een evenwichtige herverdeling van de verkoopbestemmingen", zegt Ronan Laborde. De redenen voor deze groeiende cijfers? Uiterst succesvolle verkoop in primeur van wijnjaar 2016, en een goede activiteit op de leverbare wijnjaren.

Belgische markt

Met 78% van de omzet en een marktaandeel van 75% binnen de Franse wijnen waarvan de aankoopprijs hoger ligt dan € 22,5, blijft de Belgische markt zeer trouw aan de Grands Crus van Bordeaux. In 2019 vertegenwoordigde de Belgische exportmarkt ruim een half miljoen flessen Grands Crus, goed voor een omzet van meer dan 34 miljoen euro.
"België staat daarmee op de 7de plaats in onze exportranking", zei Laborde, "wat rekening gehouden met het aantal inwoners bijzonder knap is en waardevol is voor ons".

Extreem klimaat in 2017

2017 was een opmerkelijk wijnjaar voor Bordeaux. Het einde van de winter was mild en regenachtig, en veroorzaakte een vroeg ontluiken. Het begin van de lente was zonnig en bevorderde de snelle hervatting van de vegetatie, met in april drie nachten van vorst. Op 21, 26 en 27 april vernielde de vorst 40% van de Bordeauxproductie. Sommige wijngaarden waren volledig verwoest, anderen waren gedeeltelijk aangetast, een groot deel werd volledig gespaard.
De rest van het seizoen was veel milder. De vroege en snelle bloei in droog en zonnig weer werd gevolgd door een zomer zonder extreme hitte. Het zonnige late seizoen ging gepaard met een paar regens, waardoor de druiven konden bloeien en perfect uitgebalanceerde bessen produceren. Ondanks een lagere opbrengst dan in de uitzonderlijke jaren 2015 en 2016, boekte het wijnjaar van 2017 grote successen: krachtige dessertwijnen, schitterende witte wijnen en aromatische en delicate rode wijnen. Ronan Laborde: "Het millésime 2017 is het jaar van de nederigheid, het geduld en de vastberadenheid van de wijnmakers".

Ronan Laborde, voorzitter van de Union des Grands Crus de Bordeaux / foto UGC
Een druk bijgewoonde tasting van de Union des Grands Crus in Brussel / foto SG