Belg kocht meer Franse wijn in 2017

De Franse wijnhuizen hebben vorig jaar 1,8 procent meer wijn uitgevoerd naar België, blijkt uit cijfers van de federatie
van Franse exporteurs van wijn en sterkedrank (FEVS).

Het is de eerste stijging van de export naar België in jaren, schrijft de krant De Tijd vandaag.

In 2009 was België nog de derde exportmarkt voor Franse wijnen. Toen kochten de Belgen 154,9 miljoen liter. 2016 was een dieptepunt met een daling van 10,5 procent, een gevolg van de accijnsverhoging in ons land. Vorig jaar vond 115,7 miljoen liter wijn zijn weg van Frankrijk naar België en was ons land de vijfde exportmarkt voor de Franse wijnboeren.

De toename van de export naar België in 2017 blijft wel bescheiden in vergelijking met andere afzetmarkten. De VS (+14,7%) en China (+12,6%) zijn belangrijke groeiers, maar de grootste markt voor Franse wijnen blijft Duitsland. De Duitsers namen vorig jaar 198,9 miljoen liter (+4,4%) af.

De export van sterkedrank uit Frankrijk, voornamelijk cognac, naar België steeg wel forser, met 10,9 procent. België is de achtste afzetmarkt voor Franse sterkedrank.

Globaal voerde Frankrijk vorig jaar 1,79 miljard liter wijn en sterkedrank uit. Uitgedrukt in euro's omzet was 2017 een recordjaar. De omzet steeg met 8,5 procent naar 12,9 miljard euro. Het gaat om de officiële cijfers. De particuliere verkoop 'op het domein' zit daar niet bij.